В дните преди Коледа и Нова година ЧЕТИРИ ЛАПИ - международната организация

...
В дните преди Коледа и Нова година ЧЕТИРИ ЛАПИ - международната организация
Коментари Харесай

Четири лапи за Фрог: Прегърнете се пред елхата с близките и домашните си любимци и не ползвайте пиротехник...

В дните преди Коледа и Нова година ЧЕТИРИ ЛАПИ - интернационалната организация за отбрана на животните, която оказва помощ на изложени на директното човешко въздействие животни, още веднъж концентрира внимание върху тематиката за вредите от потреблението на пиротехника по празниците.

 

" Усмихнете се, прегърнете се пред елхата с околните и домашните си любимци и не ползвайте пиротехника тази година ". Такъв апел насочи към  всички Деница Славова, началник на отдел „ Комуникации “ на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 

Стига ли апелът на ЧЕТИРИ ЛАПИ за Коледни и Новогодишни празници без пиротехника до хората, започнаха ли да се замислят върху тази тематика?

Нямам подона статистика, само че това което мога да кажа е, че поддръжката, която получаваме от редица актьори, инфлуенсъри, медии, разнообразни институции е доказателство и води до едно по-отговорно честване на празниците от обществото. Още предходната година при първата част на акцията, която правихме по-разгърнато, много общини ни поддържаха и се отхвърлиха от фойерверките. Това беше първият знак!

Тази година извънредно доста известни персони се включиха, доста хора в обществените медии се ангажираха и показаха своето персонално обръщение към пиротехниката, тъй че късият отговор на вашия въпрос е да!

Лично за мен даже един човек да се откаже да хвърля пиратки пред балкона си, да се забалява, в случай че му напомним, че това гърмене няколко минутки, или фойерверки, предизвикват стрес на животните, на дребните бебета, възрастните хора. 

 

Какво се случва с животните, когато чуват гърмежите на Нова година?

Животните чуват доста по-добре от хората, улавят звуци, които ние въобще не чуваме. В общи линии домашните ни любимци са едни от с най-хубавия слух на Земята. Те преди всичко се объркват, тъй като не знаят какво се случва, когато улиците из цяла България се трансформират в една дребна Кербала.

 

Тези гърмежи им предизвикват неправдоподобен стрес, предизвикат в тях суматоха, комплициране. Много постоянно те са и причина животното да се откъсне от стопанина и да избяга. От боязън те се дезориентират, доста постоянно губят визия къде се намират и по този начин може да попаднат в други рискове като дълбоки ями, огради, доста постоянно застават пред фаровете на колите и това може да ги докара до извънредно съдбовни обстановки, също така поврежда отчасти или изцяло техния тон.

 

Когато животинките са си у дома постоянно можем да ги гушнем и да ги успокоим, само че за тези извън няма кой да се погрижи. 

 

Увеличават ли се случаите с животни към Коледните и Новогодишните празници?

В клиниката ни в Банкя всекидневно получава такива сигнали, нямам статистика дали те се усилват около празниците. Въпреки всичко считам, че започваме да вървим в една посока, в която хората стартират да стават все по съчувствени към по-слабите, към животните, към тези, които не могат да се погрижат сами за себе си, не могат да приказват от свое има.

 

Затова ние се опитваме да предизвикваме в хората тази страст и мисъл да си спестим няколко минути гърмене, за сметка на паники, които може да се предизвикат в животните.

 

В уеб страницата на “Четири лапи ” ние сме предложили няколко други възможности разновидността, които може да заместят пиратките и фойерверките и които също биха могли да внесат уют в дома ни, като бенгалски огън, шампанско, сапунени мехурчета, балони със светлини, летящи китайски фенери. Това са разнородни разновидности, които биха могли да заместят пиротехниката тази година. 

 

Какво бихте поискали на хората за Нова година, ще отправите ли апел към тях?

Моят апел е за по-красива и уютна Коледа. Ако се припознавате в идеята на “Четири лапи ”, може да отправите и своето обръщение към феновете на пиротехниката, това с случва в нашия Instagram. Усмихнете се, прегърнете се пред елхата с околните и домашните си любимци и не ползвайте пиротехника тази година.

 

Интервю на Констанца Илиева

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР